Fortælling for børn

Langt de fleste børn er parate til at gå med på de gode historiers præmisser, som er de samme som legen og fantasiens grundspørgsmål ”Hvad nu hvis ...?”

Nutidens børn oplever og hører rigtig mange historier gennem  billed- og lydmedier, og mange af børnene er rigtigt gode til at digte og fortælle deres egne historier.

Men ofte går det alt for stærkt, og mange børn oplever for sjældent at finde den ro og fordybelse, som udvikler og træner barnets indre billeddannelse og evnen til at forestille sig komplicerede sammenhænge.

Du kan selv give dine børn den slags muligheder og ressourcer, når du skaber ro og fordybelse sammen med børnene gennem fortælling for børn og højtlæsning for børn.

Historiefortælling for børn

Du kan også engagere en professionel historiefortæller til at åbne deres øjne for, hvor lækkert det er at give sig hen og lytte til gode historier. Og du kan give dig selv inspiration til, hvordan du selv fortæller historier og læser højt.

Vælg et program som passer til dine børns alder og forudsætninger. Vælg mellem nedenstående temaer og emner, som alle hører til fortællerens yndlingshistorier.

Fortælleren kan fortælle mange flere historier, så du kan roligt spørge efter en fortælling for børn som passer til dine ønsker og hehov.

Det er en fordel at dele børn op i aldersgrupper og tilpasse længden efter børnenes erfaring med fortælling og højtlæsning.

3 – 5 år max. 20 min. + samtale
6 – 8 år  
max. 30 min. + samtale
9 – 12 år
max. 40 min. + samtale
13 – 16 år
efter nærmere aftale

Pris 3000 – 7500 kr. efter antal klasser og hold


Rævehistorier

Fortælleren elskede i sin egen barndom historierne om den listige ræv. Han fik læst højt af ”Den gode gamle rævebog”. Han hørte jægerens fortællinger om ræven. Han lyttede til skrøner og vittigheder om ræven, og han fantaserede om, hvordan han selv kunne skyde en ræv og få fat på et ræveskind.

Programmet varer fra 20 – 45 minutter efter alder

6 – 8 år / 9 – 12 år / voksne

Se og hør en smagsprøve

Lille Claus og Store Claus

Lille Claus og Store Claus

var fortællerens yndlingshistorie i barndommen.
Når man selv er den lille og svage, kan man kun elske den snilde og det gå-på-mod som Lille Claus har og som let overvinder Store Claus ́ dumhed og grådighed.
Historien fortælles frit efter H.C. Andersen og stærkt farvet af barndommens erindringer om historien.

Historien varer 25 – 30 minutter og kan fint forbindes med en samtale over emnet ”den lille og den store”.

Hør den i "MIn HC Andersen" album på Storybox.dk

6 – 8 år / 9 – 12 år / voksne

Den Grimme Ælling 

har fået ny aktualitet for fortælleren i studiet af H.C. Andersens barndom i Odense i årene fra 1805. Eventyret genfortælles frit efter hukommelsen og er tilpasset forskellige aldersgrupper.
Historien varer 25 minutter og kan fint forbindes med en samtale om eventyrets temaer.

Hør den i "Min HC Andersen" album på Storybox.dk

3 – 5 år / 6 - 8 år / 9 – 12 år / voksne


Tinsoldaten

Et fortælleprogram, hvor de helt små også kan være med. Jens Peter Madsen genfortæller eventyret frit efter H.C. Andersen og viser med enkle rekvisitter hvad historien handler om og hvordan børnene kan folde deres egen avispapirsbåd eller soldaterhat.
Historien varer 15 – 20 minutter og længere tid, når børnene selv skal folde deres soldaterhat og båd af avispapir.

Hør den i "Min HC Andersen" album på Storybox.dk

3 – 5 år / 6 – 8 år

Bibelhistorie

Fortælleren fik selv fortalt bibelhistorie ”lige ud af hovedet og uden bog” som barn. Med baggrund i barnets synsvinkel, fantasi og forestillingsverden kan han fortælle et stort udvalg af historier primært fra ”Det gamle Testamente”, men også historier om Jesus liv, undere og lignelser fra ”Det nye Testamente”. Det er ikke forkyndelse eller fortolkning af tekster, men netop historiefortælling.

Varighed fra 20 – 45 minutter efter alder, og med gode muligheder for at lytte til børns spørgsmål og undren, samt til at snakke om indholdet.

6 – 8 år / 9-12 år / voksne

Mordet i Finderup Lade

Vi kommer med til Finderup Lade en mørk nat i 1286. Når Lærer Jørgensen fortalte Danmarkshistorie i fortællerens skoletid, var børnene med i Danmarkshistorien, og de hed Niels, Jens og Ole som os. Vi glemte tid og sted, når Lærer Jørgensen fortalte historier.

Jens Peter Madsen genfortæller historien med al den uhygge og det store drama, som han oplevede i femte klasse, hvor han først fik historien fortalt. En klassisk fortælleoplevelse.

Fortællingen varer 2 x 25 minutter.

9 – 12 år / 13 – 16 år / voksne

Fortælletime

Genoplev en tradition, som mange bedsteforældre og oldeforældre kendte fra deres barndom i hjem og skole. Vælg et emne, som passer til det som i arbejder med for tiden i klassen, i spejdergruppen, til konfirmationsundervisningen eller hvor i er sammen med børn. Jens Peter Madsen vælger et antal historier og lægger op til eftertanke og samtale om det valgte emne. 

Varighed efter aftale og med pauser efter deltagernes forudsætninger.

3-5 år / 6-8 år / 9-12 år / 13-15 år / voksne

Katrine Kvik

En historie om at komme til verden som barn og finde sin egen vej og mening i livet. Katrine kom til den lille familie ved de store skove en mørk og stormfuld nat. Tiden kom, og hun drog igen ud i de store skove og vendte tilbage som en stærk og selvstændig ung pige.

Fortællingen er indspillet som podcast i 15 afsnit og kan høres på Storybox.dk. Uddrag af historien kan fortælles levende i 20 – 45 minutter tilpasset aldersgrupperne

6 – 8 år / 9 – 12 år / voksne

Det er da løgn? 

En fortælleleg, hvor børn kan gætte hvilke historier som er sande og hvilke som er fri fantasi eller med andre ord løgn. Programmet tilpasses aldersgruppen og kan suppleres med lege og opgaver, hvor børnene selv prøver at fortælle sande historier, så de lyder som det rene løgn og løgnehistorier, så de lyder som sande.

20–45 minutter fortælling for børn og / eller voksne

13 - 16 år / voksne

Storybox.dk forside – Danmarks første internetforlag for mundtlig fortællekunst

En dreng med en livlig fantasi

Fortællinger om de oplevelser og udfordringer, som nutidens børn også bakser med. Historierne fortælles set med barnets øjne og vil give de fleste børn uanset alder og baggrund lyst til selv at fortælle deres egne historier. Et udvalg af historierne er indspillet i lyd og video og findes på internetsiden Storybox.dk.
Flere af historierne kan være oplæg til emne og temaarbejde i en klasse. Bed om et oplæg fra fortælleren.
Jens Peter Madsen kommer gerne ud til jer og fortæller nogle af historierne og taler med børnene om det som de får lyst til at fortælle. Varighed fra 25 – 50 minutter for

3 – 5 år / 6 – 8 år / 9 – 13 år / voksne.

Skibsdrengens Fortælling

Frit genfortalt efter Karen Blixens berømte historie af samme navn. Fra samlingen Vintereventyr fra 1942. I får også en alderssvarende introduktion til Karen Blixen og hendes forfatterskab. Længde 35 minutter for aldersgruppen

13 – 15 år / voksne

Folkeeventyr

Fortælleren kan fortælle et stort udvalg af kendte og mindre kendte folkeeventyr. For eksempel ”Hvem der først bliver vred”, ”Rødhætte”, ”Snehvide”,  ”Askepot”, ”Drengen der ikke var bange for noget” og mange flere.

Længde efter aftale og aldersgruppe.

6 – 8 år / 9 – 12 år / 13 – 15 år / voksne

H. C. Andersen eventyr

Fortælleren kan fortælle mindst 12 af H.C. Andersens kendte og mindre kendte historier frit efter erindringen, som han selv fik dem fortalt og læst højt i sin barndom.
Længde efter aftale for 

Hør historier i "Min HC Andersen" album på Storybox.dk

6 – 8 år / 9 – 12 år / voksne

adDressE

Vandmøllevej 6. Davinde
5220 Odense SØ

Dorthe Andreas

Dorte Andreas

Næstformand i Skolelederforeningen 

Vi voksne var spændte på, hvordan 460 elever i alderen 6-16 år ville tage i mod en halv times udelukkende lytten til det fortalte levende ord. Vi kunne tage det helt roligt og slappe af og også nyde historierne selv. Eleverne elskede det, og Jens Peter Madsen tryllebandt dem med historier om Rolling Stones, langt hår og den første smag af cola.

Ved siden af mig sad en lille dreng på 6-7 år, og ind i mellem kunne jeg høre hans klukken af grin over de historier, som Jens Peter fortalte. Det kom helt nede fra maven. Hvilken herlig oplevelse at give eleverne. 

DIALOGISK FORTÆLLING MED BØRN

Jens Peter Madsen


"Dialogisk fortælling med børn er en særlig måde at tænke og tale sammen på. Når nogen fortæller for os, får vi selv lyst til at fortælle, og vi lærer at lytte uden at forstyrre. Behovet for at fortælle er medfødt, men færdigheden læres, når nogen fortæller for os og når nogen tager sig tid til at lytte til os"


Læs hele artiklen om dialogisk fortælling med børn