DIALOGISK FORTÆLLING MED BØRN

Jens Peter Madsen


"Dialogisk fortælling med børn er en særlig måde at tænke og tale sammen på. Når nogen fortæller for os, får vi selv lyst til at fortælle, og vi lærer at lytte uden at forstyrre. Behovet for at fortælle er medfødt, men færdigheden læres, når nogen fortæller for os og når nogen tager sig tid til at lytte til os"


Læs hele artiklen om dialogisk fortælling med børn

Lær at fortælle historier med dine børnBørn lærer bedre og udvikler sig hurtigere når de møder mange fortællende og lyttende voksne i dagligdagen. 

Jens Peter Madsen har i mere end 25 år som seminarielærer og udøvende historiefortæller arbejdet for at bringe den mundtlig fortælling tilbage til den centrale rolle, som den engang spillede i alle børns opdragelse og undervisning.
Inspirationen til dette arbejde kommer fra en barndom i 1950erne, hvor der var fortællende voksne og hvor der var voksne, som gav sig tid til at lytte til en dreng med en "livlig fantasi".
Fortællingen og den narrative ide har derfor været en integreret del af arbejdet som seminarielærer ved Pædagoguddannelsen i Odense og i den efterfølgende 

karriere som selvstændig udøvende kunstner, konsulent og projektudvikler.

 

Jens Peter Madsen har været en drivende kraft i en række projekter og udviklingsarbejder om mundtlig fortællekunst, som for eksempel Mee Wee Room, Digitalstoryteller.dk, Sporjagt - børn og billedkunst, 1960erhistorier.dk og internet forlaget Storybox.dk 

Dialogisk fortælling med børnJens Peter Madsen er aktuel med bogen "Lige ud af hovedet og uden bog - sådan bliver du verdens bedste historiefortæller", Forlaget Underskoven, 2017. Han har desuden udgivet 12 af sine barndomshistorier om "En dreng med en livlig fantasi” på internetforlaget Storybox.dk 


NY TEKNOLOGI:
Langt de fleste af os ved og kan meget mindre end vore børn

Et oplæg til forældre - eller personalemødet

Det handler om tidens store frustration og udfordring – de nye medier. Ofte får vi lyst til at sætte hælene i og råbe stop! Men det er slet ikke nødvendigt !

 

Vi ved og kan nemlig så meget andet, som vore børn ikke kan finde i medierne – OG som kun vi, deres nære voksne, kan give dem.

Vi kan læse op og fortælle historier. Vi kan give dem det nærvær og den samtale, som ofte opstår når vi er sammen om gode historier!


Mange af os ved det af erfaring fra vores egen barndom, fordi vi havde forældre, bedsteforældre, pædagoger, lærere eller andre voksne som fortalte og læse op for os - Andre kan nå at opleve det, når Jens Peter Madsen inviterer forældre og personale til minderige historier om "dengang jeg var barn" eller til genhør med hans barndoms yndlingshistorier.


Meget er forandret siden da, men langt det meste er helt det samme nu som dengang. Barndom handler som altid om at lege, finde gode venner, finde voksne som lytter, gøre farlige og svære ting, gøre voksne glade og meget andet, som vi har masser af erfaringer med, når vi gør en indsats for at erindre vores egen barndom.


Jens Peter Madsen instruerer fortælleøvelser og giver ideer til, hvordan du selv erindrer mere og bedre, og hvordan du kan gøre det til gode historier, som får børn til at lytte.


"DA JEG VAR BARN HISTORIER":
Find dine egne og lær at fortælle dem, så børn lytter

Til forældremødet eller personalemødet

Når vi fortæller vore børn om ”dengang vi var børn” deler vi vore livserfaringer med vore børn og skaber et rum for, at de får lyst til at dele deres erfaringer med os, og måske opstår der noget så sjældent og vigtigt som en dialog om livets store og små udfordringer.
Jens Peter Madsen fortæller nogle af sine egne ”Dengang jeg var barn” historier og underbygger sin påstand om, ”at langt det meste er helt det samme nu og den gang vi var børn” – Deltagerne får nogle enkle erindringsøvelser, som hjælper dem til at se og genopleve deres egen barndom med barnets øjne og erfaringer.

DIALOGISK FORTÆLLING MED BØRN:
Lær at fortælle din barndoms yndlingshistorie 

Til forældremødet eller personalemødet

Du har små film inde i hovedet af de historier, som du selv fik fortalt eller læst op, da du var barn. Du kan med en indsats komme til at gense disse erindringsfilm af din barndoms yndlingshistorier, og du kan med en smule øvelse komme til at genfortælle disse historier for dine børn. Ikke som du præcist fik dem fortalt eller som du kan læse dem i en bog, men som de har lejret sig i din erindring og i din barndoms fantasi og erfaringsverden.


Når du genfortæller din barndoms yndlingshistorier, så fortæller du også historier om dig selv.


Jens Peter Madsen fortæller om sine egne yndlingshistorier, og viser en enkel metode til hvordan du aktiverer og styrker din egen erindring og de mange fantasier og forestillingsbilleder, som du kan finde i din erindring.

FORTÆL MED BØRN:
Lige ud af hovedet og
uden bog

Til forældremødet eller personalemødet

Det er slet ikke svært at forfatte sine egne personlige historier, og med en smule øvelse kan du også let lære at fortælle dem, så de fanger og fastholder børns opmærksomhed og interesse.


Personlige historier bygger dit livs oplevelser og erfaringer, og de handler om noget som du som voksen tænker og mener om livet og dets mange udfordringer. De er ikke nødvendigvis nøjagtige, som du har oplevet det, men de skal give mening for de børn som lytter.


Jens Peter Madsen fortæller nogle af sine personlige historier og demonstrerer en enkel metode til, hvordan du forfatter og fortæller dine egne personlige historier, lige ud af hovedet og uden bog.

Fortælling er en særlig måde at tænke og tale sammen på. Når nogen fortæller for os, får vi selv lyst til at fortælle, og vi lærer at lytte uden at forstyrre.

Click to Tweet

Jeg besvarer gerne alle spørgsmål på telefon 50460247

I kan også bestille jeres foredrag herunder:

Nana Nyhuus

Konsulenthuset Nyhuus

Jens Peter Madsen er en fantastisk formidler af barndommens sprog og betydning. Kan bruges i pædagogisk sammenhæng i daginstitutioner og som oplægsholder på seminarer og konferencer

adDressE

Vandmøllevej 6. Davinde
5220 Odense SØ

sådan bliver du verdens bedste historiefortæller

Lige ud af hovedet og uden bog 


Lige ud af hovedet og uden bog er en personlig beretning om et liv, et studie og en praksis som historiefortæller. Det er en håndbog med opgaver og øvelser, som kan hjælpe læseren på vej til at kunne videreformidle sine egne personlige historier. Lån den på biblioteket eller køb den her

© 2018, historiefortæller Jens Peter Madsen – Design by Dialogdesigneren.dk